Aurinkopaneelien kannattavuus vuonna 2025 Suomessa

Kuinkas kannattavia aurinkopaneelit ovat? Tässä artikkelissa käsittelemme sitä huolellisesti ja myös lukujen kautta analysoiden!

Yksi aurinkopaneelien hankkimista puoltava seikka on aurinkoenergian taloudellisen kannattavuuden huomattava parannus. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja niiden hyötysuhde parantunut, samalla kun sähkön markkinahinnan vaihtelut ovat tehneet omasta tuotannosta entistä houkuttelevampaa.

Aurinkopaneelien tyypillinen takaisinmaksuaika Suomessa onkin nykyään noin 7–11 vuotta. Tämä tarkoittaa, että aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin usein alle vuosikymmenessä, jonka jälkeen paneelien tuottama sähkö on käytännössä pelkkää säästöä. Paneelien käyttöikä on taas paljon takaisinmaksuaikaa pidempi – laadukkaat aurinkopaneelit kestävät yli 30 vuotta, jopa 40 vuotta moderneilla teknologioilla. Toisin sanoen paneelit tuottavat sähköä vielä pitkään sen jälkeen, kun hankintakustannukset on tienattu takaisin.

Tällä hetkellä (alkuvuonna 2025) sähkön markkinahinta on palautunut lähelle aikaan ennen vuosien 2022–2023 energiakriisiä. Pörssisähkö on pyörinyt noin 10 snt/kWh tuntumassa, mikä on selvästi maltillisempi taso kuin huippukalliina parin vuoden takaisena kriisitalvena. Tämä tarkoittaa, että aurinkopaneeleilla saatavat säästöt eivät juuri aivan yhtä suuria rahallisesti, jolloin sähkö oli ennätyshintavaa. Silti oman aurinkosähkön tuotto on yhä kannattavaa: jokainen itse tuotettu kilowattitunti on pois ostosähkön tarpeesta, ja noin 25 %:n osuus vuotuisesta kulutuksesta katettuna aurinkopaneeleilla tarkoittaa suoraan vastaavan osuuden pienempää sähkölaskua. Jos sähkö kallistuu tulevina vuosina, aurinkopaneelien tuotto muuttuu vain entistäkin arvokkaammaksi taloudellisesti.

Aurinkopaneelien kannattavuutta tukevat myös valtion tarjoamat kannustimet. Yksityishenkilöille merkittävin tuki on kotitalousvähennys, jota voi hyödyntää aurinkopaneelien asennustyön osuudesta. Asennuskustannuksista saa takaisin verotuksessa 40 %, mikä käytännössä leikkaa aurinkosähköjärjestelmän kokonaishintaa tuntuvasti. Esimerkiksi noin 6000 €:n aurinkojärjestelmän hinnasta kotitalousvähennys voi pudottaa reilun tuhat euroa pois. Tällaiset tuet parantavat hankinnan kannattavuutta entisestään ja lyhentävät takaisinmaksuaikaa.

Asiantuntijat: “Aurinkosähkö kannattaa”

Alan asiantuntijat ja tutkimukset ovat laajasti sitä mieltä, että aurinkopaneelit ovat kannattava investointi, kun perusasiat ovat kunnossa. “Aurinkosähkön hyödyntäminen on kuitenkin kannattava ratkaisu, olipa oma sähkösopimus sidottu määräaikaiseen, toistaiseksi voimassa olevaan tai spot-hintaan,” kannustaa Oomin liiketoimintapäällikkö Tarja Hellstén. Hänen mukaansa siis riippumatta siitä, millaisella sähkösopimuksella taloutesi toimii, aurinkopaneelit tuovat selvää hyötyä pienemmän sähkölaskun muodossa.

Myös tutkimuspuolella on perehdytty aurinkopaneelien kannattavuuteen suomalaisissa oloissa. Tampereen yliopiston tutkijatohtori Juha Koskela on tutkinut aurinkosähköjärjestelmien säästöjä eri skenaarioissa. Koskelan mukaan uusimmatkaan sähkömarkkinoiden muutokset eivät romuta aurinkoinvestoinnin taloudellisuutta: “Ei huolta. Tämä ei tule kaatamaan investoinnin kannattavuutta,” hän toteaa (yle.fi). Toisin sanoen, vaikka esimerkiksi mittaustavan muutos tuntikohtaisesta varttituntikohtaiseen laskutukseen saattaa hieman hienosäätää aurinkosähköstä saatavia hyvityksiä, vaikutus on laskelmien mukaan enimmillään vain muutamia prosentteja vuodessa– merkityksetön muutos kokonaiskuvassa.

Konkreettisia hyötyjä on havaittu myös kiinteistön arvon puolella. Yhdysvaltalaisen National Renewable Energy Laboratoryn (NREL) tutkimuksen mukaan aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa vähintään järjestelmän hinnan verran, ja kyseiset talot menevät kaupaksi jopa 20 % nopeammin kuin ilman paneeleja olevat talot. Samansuuntaisia havaintoja on tehty asuntomarkkinoilla muuallakin: esim. Zillowin tekemä data-analyysi osoitti, että aurinkopaneelit toivat myyntihintaan keskimäärin 4,1 % lisän verrattuna vastaaviin taloihin ilman paneeleja. Kotimainen energia-alan toimija Lumme Energia on niin ikään listannut aurinkopaneelien tuoman kiinteistön arvonnousun yhdeksi keskeiseksi hyödyksi paneelien hankinnassa. Nämä asiantuntijanäkemykset ja tutkimustulokset viestivät selvästi samaa: aurinkopaneelien hankinta on taloudellisesti järkevää ja tuo monipuolista hyötyä.

Tulevaisuuden trendit ja ennusteet (seuraavat 3–5 vuotta)

Lähitulevaisuudessa aurinkoenergia-alalla on odotettavissa useita kehityskulkuja, jotka vaikuttavat aurinkopaneelien kannattavuuteen entisestään. Yksi konkreettinen muutos on sähkömarkkinoiden siirtyminen 15 minuutin taseselvitykseen entisen tunnin sijasta. Tämä tarkoittaa, että jatkossa pörssisähkön hinta voi vaihtua neljä kertaa tunnissa. Muutos saattaa lisätä hetkittäistä hintavaihtelua, mikä voi toisaalta luoda lisää säästömahdollisuuksia niille, jotka pystyvät joustavasti ohjaamaan kulutustaan (esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmitys tai sähköauton lataus) aurinkoisille jaksoille. Vaikka yksityiskohdat vielä tarkentuvat, aurinkopaneelien omistajille tärkeä viesti on, että oma kulutus kannattaa jatkossakin ajoittaa mahdollisuuksien mukaan aurinkotuntien mukaan – näin varmistetaan maksimaalinen hyöty tuotetusta sähköstä, oli hinnoittelujakso mikä tahansa.

Teknologian kehitys jatkuu myös voimakkaana. Paneelien hyötysuhteet paranevat hitaasti mutta varmasti, ja markkinoille tulee entistä edullisempia paneelivaihtoehtoja. Seuraavien 3–5 vuoden aikana aurinkopaneelien hintojen odotetaan pysyvän kohtuullisina tai jopa laskevan hieman, ellei globaaleissa toimitusketjuissa tapahdu suuria häiriöitä. Samalla paneelien teho per neliömetri kasvanee – eli pienemmälläkin paneelipinta-alalla voi tulevaisuudessa tuottaa enemmän sähköä.

Yksi merkittävä trendi on energiavarastojen (akkujen) yleistyminen kotitalouksissa. Tällä hetkellä akut ovat vielä melko hintavia (noin 1000 € per kilowattitunti varastokapasiteettia kohden, mutta akkuteknologian kehittyessä ja hintojen vähitellen laskiessa yhä useampi saattaa liittää akuston aurinkojärjestelmäänsä. Akun avulla omakäyttöaste – eli itse käytetyn aurinkosähkön osuus – voi nousta jopa yli 90 %:iin . Lähivuosina onkin odotettavissa, että erityisesti uudet omakotitalorakentajat ja sähköautoilijat alkavat yhä useammin panostaa myös kotitalousakkuun, jotta päivällä aurinkopaneelien tuottama sähkö saadaan hyödynnettyä ilta- ja yöaikaan. Vaikka akku pidentää koko järjestelmän takaisinmaksuaikaa nykyhinnoilla, sen tuoma sähkön omavaraisuuden lisääntyminen ja suoja hintavaihteluilta voi olla monelle arvokas parannus.

Myös aurinkopaneelien asentaminen yleistyy edelleen kovaa vauhtia. Suomessa koettiin pienimuotoinen aurinkosähköbuumi energiakriisin aikana, kun sähkö kallistui – paneeleita asennettiin ennätystahtiin. Ala odottaa tasaisen kasvun jatkuvan: aurinkosähköjärjestelmistä on tullut valtavirtaa, ja monet taloyhtiötkin harkitsevat paneeleja katoilleen. Julkisella sektorilla ja yrityksissä aurinkoenergiaan investoidaan niin ikään enemmän, mikä parantaa yleistä tietoisuutta ja osaamista. Kun aurinkopaneelien näkyvyys kaupunkikuvassa lisääntyy, yhä useampi kotitalous uskaltautuu mukaan – näin ennustavat alan toimijat. Solair seuraa näitä trendejä tarkasti ja varmistaa, että asiakkaille tarjotaan aina ajankohtaisinta tietoa ja moderneimpia ratkaisuja.

Aurinkopaneelit kannattavat – mutta huomioi myös mahdolliset haasteet

  • Katon suunta ja kulma ovat epäsuotuisat: Jos paneelit voidaan asentaa vain pohjoisen puolelle tai jyrkästi väärään kulmaan, tuotanto jää selvästi optimiolosuhteita heikommaksi. Suomessa paneelit kannattaa asentaa mieluiten etelän suuntaan ~35–45° kulmaan. Itä- ja länsisuunnat tuottavat myös hyvin (vain hieman etelää vähemmän), mutta pohjoiselle katolle paneeleita ei yleensä kannata laittaa.
  • Asennustilaa on liian vähän: Pientalon katolle mahtuu yleensä 10–20 paneelia, mikä vaatii noin 20–40 m² esteetöntä pinta-alaa. Jos katolla on paljon savupiippuja, kattoikkunoita tms. tai kattopinta-ala on hyvin pieni, paneelikentän koko voi jäädä niin pieneksi, ettei järjestelmä tuota merkittäviä säästöjä. Tarvittaessa voidaan hyödyntää myös maanpäällisiä telineitä pihamaalla, jos kattoala on rajallinen.
  • Sähkönkulutus on hyvin vähäistä: Aurinkopaneelit tuottavat eniten hyötyä, kun tuotetulle sähkölle on käyttöä paikan päällä. Mikäli talon sähkönkulutus on todella pientä (esim. kesämökki satunnaisessa käytössä tai energiaomavarainen talo), voi käydä niin että suuri osa paneelien tuotosta menee myyntiin verkkoon. Ylijäämäsähkön myyntihinta on alhaisempi kuin ostosähkön hinta, joten pienen kulutuksen kohteissa takaisinmaksuaika venyy. Ratkaisuna voi olla mitoituksen pienentäminen tai sähkön varastointi akkuun tulevaisuudessa.
  • Katon kunto tai kantavuus on heikko: Ennen paneelien asennusta katon on oltava hyvässä kunnossa. Jos katto vaatii remonttia lähivuosina, paneelien asennusta kannattaa lykätä kunnes remontti on tehty – muuten paneelit joudutaan purkamaan työn ajaksi. Myös katon rakenteen tulee kestää paneelien ja kiinnitysten lisäpaino. Vanhat huonokuntoiset katteet tai esim. mineriittikatto (valitettavan yleinen 1970–80-lukujen kattomateriaali, joka sisältää asbestia) voivat estää asennuksen ilman kattoremonttia. Useimmille omakotitalon normaaleille kattotyypeille paneelit saa kuitenkin asennettua ongelmitta.
  • Aikeissa muuttaa pian pois: Jos suunnittelet myyväsi talosi lähivuosina, et välttämättä itse ehdi kerätä aurinkosähköinvestoinnin kaikkia hyötyjä. Paneelien tuoma arvonnousu kyllä yleensä näkyy myyntihinnassa, mutta ostaja ei välttämättä halua maksaa täyttä hintaa äskettäin asennetuista paneeleista, jos niissä on vielä rahoitusta jäljellä. Parasta on, jos paneelit on maksettu ja käytössä muutaman vuoden ajan ennen myyntiä – tällöin ne ovat pelkkä lisäetu uudelle ostajalle ilman rasitteita.
  • Varjostukset: Aurinkopaneelit tarvitsevat aurinkoa – puiden, korkeiden rakennusten tai muun ympäristön varjot heikentävät tuotantoa merkittävästi, erityisesti jos varjo lankeaa paneeleille keskellä päivää. Yksittäiset illan tai aamun varjostukset (kuten puu länsitaivaalla auringon laskiessa) eivät välttämättä tee investointia kannattamattomaksi, varsinkin jos käytössä on mikroinvertterit tai optimoijat paneelikohtaisesti. Kuitenkin voimakas varjostus suurimman osan päivästä on este paneelien asentamiselle – tällöin kannattaa ensin harkita ympäristön muokkausta (esim. oksien karsintaa) tai paneelien sijoittelua varjoalueiden ulkopuolelle.

On hyvä huomata, että monet edellä mainituista haasteista ovat ratkaistavissa tai niitä voi kiertää suunnittelulla. Solairin kautta aurinkopaneelit kilpailuttaessa asiantuntijat tekevät alkukartoituksen, jossa selvitetään mm. katon kunto, ilmansuunnat ja mahdolliset varjostukset. Samalla lasketaan sopiva mitoitus talon sähkönkulutuksen perusteella. Useimmissa tapauksissa löydetään toteutus, jolla aurinkopaneeleista saadaan kannattavat juuri kyseiseen kohteeseen.